Wykładowcy / Eksperci

dr inż. Agnieszka Stępowska

Zdjęcie Agnieszka Stępowska
Ikona tytuł naukowy

Stanowisko:

adiunkt

Ikona funkcja na uczelni

Funkcja na Uczelni:

opiekun praktyk zawodowych na kierunku Ogrodnictwo, specjalizacja Produkcja Ogrodnicza

Specjalista w zakresie  zielarstwa i warzywnictwa.

Pracownik Instytutu Ogrodnictwa, Konsultant naukowy Wydawnictwa Plantpress Sp. z o.o.

Specjalizuje się w zagadnieniach:

  • warzywnictwo
  • zielarstwo

Prowadzone zajęcia:

  • Warzywnictwo szklarniowe (kierunek: Ogrodnictwo)
  • Inżynieria szklarniowa (kierunek: Ogrodnictwo)
  • Wykorzystanie i promocja warzyw (kierunek: Ogrodnictwo)
  • Zielarstwo (kierunek: Ogrodnictwo)
  • Hodowla i uprawa ziół (kierunek: Dietetyka)
  • Biomedyczne znaczenie ziół (kierunek: Dietetyka)

Współpracuje z:

  • Pracownik Instytutu Ogrodnictwa-Państwowego Instytutu Badawczego
  • Konsultant naukowy Wyd. Plantpress Sp. Z o.o. czasopisma Szklarnie-Tunele-Osłony, Hasło Ogrodnicze
  • podmioty komercyjne branży ogrodniczej (hodowcy i dystrybutorzy nasion, producenci i dystrybutorzy rozsad, nawozów, podłoży itp.)  
  • gospodarstwa warzywnicze
  • media branżowe

Publikacje:

  • Stanghellini C., Baptista F., Eriksson E., Gilli C., Giuffrida F., Kempkes F., Muñoz P., Stepowska A., Montero JI. 2016. Sensible use of Primary Energy in Organic Greenhouse Production. http://www.biogreenhouse.org/ ISBN: 978-94-6257-535-6. DOI: http://dx.doi.org/10.18174/373582: 54 pp. (monografia)
  • Stępowska A. 2020. Racjonalne nawożenie papryki w uprawie gruntowej pod osłonami. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 32 str.
  • Stępowska A., Wawrzyniak A., 2020. Dawne odmiany do ogrodów przydomowych. Rośliny warzywne. Pomidor. Instytut Ogrodnictwa Skierniewice: 64 str.

Udział w projektach:

  • "Wykrywanie uszkodzeń chłodowych owoców papryki metodą fluorescencji chlorofilowej w czasie ich przechowywania" Grant KBN 6P06 G 073 20(2001-2003).
  • "Polskie szczepy Trichoderma w ochronie roślin i zagospodarowaniu odpadów organicznych". UDA-POIG.01.03.01-00-129/09 (2010-2015).
  • COST FA 1105 "Towards a sustainable and productive EU organic greenhouse horticulture" (BioGreenhouse)- Management Committee, Working group  - Energy saving and Climate Neutral production. (2011-2016).
  • "Opracowanie innowacyjnego kombajnu do zbioru brokułów". Akronim "Brokuły". Typ projektu: "Szybka ścieżka" (NCBiR, POIR), partner MEGA (Bełżyce). Okres realizacji: 1.09.2015-31.12.2018
  • "Opracowanie Inteligentnej i innowacyjnej metody oceny fizjologicznego stanu roślin z wykorzystaniem obrazowania multispektralnego w zrównoważonej produkcji roślinnej". BIOSTRATEG2/298549/6/NCBR/2016 (2016-2019).
  • "Baby Food". Projekt Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego (30.01.2018-30.04.2019) "Innowacyjne firmy – Tymbark MWS Sp. Z o.o. Sp. K. poprzez zakup usług badawczych w celu opracowania receptur pełnowartościowych produktów dla małych dzieci (do 3 lat) z uwzględnieniem innowacyjnych surowców lub spełniających inne funkcje, bądź zaspakajających inne potrzeby klientów". Usługa badawczo-rozwojowa współfinansowana w ramach dotacji z POIR, Podziałanie 2.3.2. Bony na innowacje dla MŚP, projekt POIR 1/1.2.2/2017.
  • "Nowa technologia przemysłowej produkcji wysokiej jakości sałaty o zredukowanej do poziomu dolnej granicy oznaczalności zawartości azotynów i azotanów z wykorzystaniem innowacyjnych technik LED i NFT". Badania finansowane przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (projekt nr POIR.01.01.01-00-0808/17), 2019-2022.

Zainteresowania:

  • literatura
  • historia mody i lalek
  • obyczajowość i wzornictwo XX w.
  • rękodzieło
  • krajoznawstwo
  • zwierzęta