Funkcja na Uczelni:
opiekun praktyk zawodowych na kierunku Ogrodnictwo, specjalizacja Produkcja Ogrodnicza
Specjalista w zakresie zielarstwa i warzywnictwa.
Pracownik Instytutu Ogrodnictwa, Konsultant naukowy Wydawnictwa Plantpress Sp. z o.o.
Specjalizuje się w zagadnieniach:
Prowadzone zajęcia:
- Warzywnictwo szklarniowe (kierunek: Ogrodnictwo)
- Inżynieria szklarniowa (kierunek: Ogrodnictwo)
- Wykorzystanie i promocja warzyw (kierunek: Ogrodnictwo)
- Zielarstwo (kierunek: Ogrodnictwo)
- Hodowla i uprawa ziół (kierunek: Dietetyka)
- Biomedyczne znaczenie ziół (kierunek: Dietetyka)
Współpracuje z:
- Pracownik Instytutu Ogrodnictwa-Państwowego Instytutu Badawczego
- Konsultant naukowy Wyd. Plantpress Sp. Z o.o. czasopisma Szklarnie-Tunele-Osłony, Hasło Ogrodnicze
- podmioty komercyjne branży ogrodniczej (hodowcy i dystrybutorzy nasion, producenci i dystrybutorzy rozsad, nawozów, podłoży itp.)
- gospodarstwa warzywnicze
- media branżowe
Publikacje:
- Stanghellini C., Baptista F., Eriksson E., Gilli C., Giuffrida F., Kempkes F., Muñoz P., Stepowska A., Montero JI. 2016. Sensible use of Primary Energy in Organic Greenhouse Production. http://www.biogreenhouse.org/ ISBN: 978-94-6257-535-6. DOI: http://dx.doi.org/10.18174/373582: 54 pp. (monografia)
- Stępowska A. 2020. Racjonalne nawożenie papryki w uprawie gruntowej pod osłonami. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 32 str.
- Stępowska A., Wawrzyniak A., 2020. Dawne odmiany do ogrodów przydomowych. Rośliny warzywne. Pomidor. Instytut Ogrodnictwa Skierniewice: 64 str.
Udział w projektach:
- "Wykrywanie uszkodzeń chłodowych owoców papryki metodą fluorescencji chlorofilowej w czasie ich przechowywania" Grant KBN 6P06 G 073 20(2001-2003).
- "Polskie szczepy Trichoderma w ochronie roślin i zagospodarowaniu odpadów organicznych". UDA-POIG.01.03.01-00-129/09 (2010-2015).
- COST FA 1105 "Towards a sustainable and productive EU organic greenhouse horticulture" (BioGreenhouse)- Management Committee, Working group - Energy saving and Climate Neutral production. (2011-2016).
- "Opracowanie innowacyjnego kombajnu do zbioru brokułów". Akronim "Brokuły". Typ projektu: "Szybka ścieżka" (NCBiR, POIR), partner MEGA (Bełżyce). Okres realizacji: 1.09.2015-31.12.2018
- "Opracowanie Inteligentnej i innowacyjnej metody oceny fizjologicznego stanu roślin z wykorzystaniem obrazowania multispektralnego w zrównoważonej produkcji roślinnej". BIOSTRATEG2/298549/6/NCBR/2016 (2016-2019).
- "Baby Food". Projekt Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego (30.01.2018-30.04.2019) "Innowacyjne firmy – Tymbark MWS Sp. Z o.o. Sp. K. poprzez zakup usług badawczych w celu opracowania receptur pełnowartościowych produktów dla małych dzieci (do 3 lat) z uwzględnieniem innowacyjnych surowców lub spełniających inne funkcje, bądź zaspakajających inne potrzeby klientów". Usługa badawczo-rozwojowa współfinansowana w ramach dotacji z POIR, Podziałanie 2.3.2. Bony na innowacje dla MŚP, projekt POIR 1/1.2.2/2017.
- "Nowa technologia przemysłowej produkcji wysokiej jakości sałaty o zredukowanej do poziomu dolnej granicy oznaczalności zawartości azotynów i azotanów z wykorzystaniem innowacyjnych technik LED i NFT". Badania finansowane przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (projekt nr POIR.01.01.01-00-0808/17), 2019-2022.
Zainteresowania:
- literatura
- historia mody i lalek
- obyczajowość i wzornictwo XX w.
- rękodzieło
- krajoznawstwo
- zwierzęta