Wykładowcy / Eksperci

prof. dr hab. Ryszard Kosson

Zdjęcie Ryszard Kosson

Kontakt:

Ikona tytuł naukowy

Stanowisko:

wykładowca

Specjalizuje się w zagadnieniach:

  • przechowalnictwo i przetwórstwo żywności

Prowadzone zajęcia:

  • Przechowalnictwo i przetwórstwo
  • Przetwórstwo żywności
  • Technologia przetwórstwa owoców i warzyw

Publikacje:

  • Kosson R., Felczyński K., Szwejda-Grzybowska J, Grzegorzewska M., Tuccio L., Agati G., Kaniszewski S.. 2017. Nutritive value of marketable heads and outer leaves of white head cabbage cultivated at different nitrogen rates.  Acta Agriculturae Scandinavica, Section B-Soil & Plant Science, 2017, vol. 67, 524-533.
  • Kosson R., Anyszka Z., Grzegorzewska M., Golian J., Kohut M., Badełek E. 2014. Postharvest quality of celeriac (Apium graveolens L. var. rapaceum M.), depending on weed control methods. Progress in Plant Protection (2014) 54: 77-83.
  • Horbowicz M., Kosson R., Sempruch C., Dębski M, Koczkodaj D. 2014. Effect of methyl jasmonate vapors on level of anthocyanins, biogenic amines and decarboxylases activity in seedlings of chosen vegetable species. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus, 13(1), 3-15.  

Udział w projektach:

  • Z-ca Redaktora Naczelnego czasopisma naukowego "Zeszyty Naukowe Instytutu Ogrodnictwa", Skierniewice.