Kandydat

Wykorzystanie i rola ziół w technologii i żywieniu

Opis kierunku Aplikacja

Rekrutacja:

Termin składania dokumentów:

26.09.2025 r

Masz pytania?

mgr Agnieszka Łaszcz-Smętkowska

telefon

+48 46 834 40 06

telefon

+48 602 127 823

Sekretariat:

Akademia Nauk Stosowanych

Stefana Batorego

ul. Batorego 64C, pokój nr 220

96-100 Skierniewice

Ikona poziom kształcenia

Poziom kształcenia:

Podyplomowe

Ikona tryb studiów

Tryb studiów:

Niestacjonarne

Ikona czas trwania

Czas trwania:

1 rok (2 semestry)

Ikona dziedzina

Dziedzina:

Nauki rolnicze

Ikona dyscyplina naukowa

Dyscyplina naukowa:

Technologia żywności i żywienia

Ikona tytuł zawodowy

Tytuł zawodowy:

Opis kierunku

Studia przewidziane są dla absolwentów kierunków kosmetologia, dietetyka, technologia żywności i żywienia, ogrodnictwo, rolnictwo oraz osób zawodowo związanych z przetwórstwem i produkcją żywności, jak i szeroko rozumianej branży HoReCa oraz SPA.

Celem studiów jest przygotowanie uczestnika do pracy z surowcem zielarskim. Podjęcie ww. studiów podyplomowych pozwoli
na zdobycie wiedzy i umiejętności związanych z uprawą, identyfikacją, oceną jakościową, wykorzystaniem kulinarnym, kosmetologicznym i zastosowaniem technologicznym ziół oraz określeniem ich wpływu na zdrowie człowieka.

Harmonogram

Planowane rozpoczęcie zajęć dydaktycznych:

18-19 października 2025 r.

Zakończenie studiów:

12 czerwca 2026 r.

Egzamin:

15 czerwca 2026 r.

Adresaci studiów

Studia są skierowane do absolwentów szkół wyższych (magistrów, inżynierów, licencjatów) oraz do pracowników przedsiębiorstw gastronomicznych, turystycznych, hotelarskich, nauczycieli prowadzących zajęcia z dietetyki
i żywienia człowieka, a także do właścicieli i pracowników salonów kosmetycznych, zakładów opieki zdrowotnej, jednostek organizacyjnych pomocy społecznej oraz wszystkich zainteresowanych podniesieniem kwalifikacji
z dietetyki, żywienia człowieka i nowoczesnej gastronomii.

Program Studiów

Program obejmuje następujące moduły:
  • Rola ziół w żywieniu człowieka
  • Upraw ziół z morfologią roślin
  • Ochrona ziół 
  • Obróbka ziół
  • Chemia ziół z analizą
  • Gastronomia – zastosowanie ziół w kuchni
  • Wykorzystanie ziół-perspektywy

Czas trwania

  • 2 semestry
  • program studiów realizowany jest podczas dwudniowych zjazdów (sobota/niedziela), które odbywają się co najmniej raz w miesiącu

Zasady rekrutacji

  • kandydat musi posiadać dyplom ukończenia studiów wyższych (licencjackich, magisterskich, inżynierskich)
  • przyjęcie na studia następuje na podstawie złożonych przez kandydata dokumentów
  • postępowanie kwalifikacyjne prowadzone jest zgodnie z Regulaminem Studiów Podyplomowych w ANSB
  • zgłoszenia wraz z załączonymi dokumentami należy przesłać na jeden z adresów mailowych podanych na górze strony

 

Rekrutacja trwa nadal. Studia ruszą gdy  zbierze się wymagana ilość osób.

Wymagane dokumenty:

I Etap:

II Etap:

Organizatorzy

Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego
Kolegium Medyczno-Przyrodniczo-Techniczne

Ul. Batorego 64C
96-100 Skierniewice

Kierownik Studiów - dr n. med. Joanna Soin – Dziekan Kolegium Medyczno-Przyrodniczo-Technicznego

email: jsoin@ansb.pl

tel.: 667-712-896

Koordynator: dr inż. Kalina Sikorska-Zimny

email: ksikorska@ansb.pl

Koszt uczestnictwa

STUDIA PODYPLOMOWE
KIERUNEK CAŁE STUDIA
Wykorzystanie ziół
4000 PLN

Istnieje możliwość płatności na raty

 

Dane do przelewu:

PKO BP 08 1020 3352 0000 1802 0166 3681
Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego
ul. Batorego 64C, 96-100 Skierniewice
TYTUŁ: studia podyplomowe – Wykorzystanie Ziół, imię i nazwisko

Kolegium Medyczno-Przyrodniczo-Techniczne