analiza i ocena zawartość składników aktywnych roślin oraz ich wpływ na zdrowie ludzi
oznaczenia analityczne składników żywności
znakowanie środków spożywczych
Prowadzone zajęcia:
Towaroznawstwo
Biotechnologia
Technologia ziół i przypraw
Procesy jednostkowe, maszyny i aparaty w przemyśle kosmetycznym
Laboratoria - biochemia
Współpracuje z:
Instytut Ogrodnictwa
Publikacje:
Sikorska-Zimny, K., Kowalczyk, W., Konopacki, P., & Hołownicki, R. (2020). The dependent chemical composition of tomatoes grown in high plastic tunnels from the plant growth medium and the supply of heat. International Journal of Environmental Science, 5. (IF-0).
Sikorska-Zimny, K., Beneduce L. (2020). The Glucosinolates and their Bioactive Derivatives in Brassica: A Review on Classification, Biosynthesis and Content in Plant Tissues, Fate During and after Processing, Effect on the Human Organism and Interaction with the Gut Microbiota. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2020 Jun 25;1-28. (IF 6.350), https://doi.org/10.1080/10408398.2020.1780193
Sikorska-Zimny K, Lisiecki P, Gonciarz W, Szemraj M, Ambroziak M, Suska O, Turkot O, Stanowska M, Rutkowski KP, Chmiela M, Mielicki W. (2021). Influence of Agronomic Practice on Total Phenols, Carotenoids, Chlorophylls Content, and Biological Activities in Dry Herbs Water Macerates. Molecules, 26(4), 1047.